Archive for January, 2010

Arhitectul si decoratorul de interior – doar un moft sau o idee buna?

Wednesday, January 6th, 2010

Cei mai multi considera serviciile unor arhitecti sau decoratori pentru reamenajarea unor apartamente sau spatii interioare ca fiind rezervate celor cu bugete exorbitant de mari, sau pur si simplu o fita de sezon.

In incercarea de a combate aceste pararei cat si pe ale celor care cred ca incercam doar sa ne facem reclama si sa ne vindem marfa, o sa aduc doar argumente obiective, care pot fi verificate, lasand deoparte subiectivismul din motivul alegerii unui arhitect sau designer.

Un prim avantaj al unui proiect de interior facut de un arhitect este optimizarea spatiilor. Oamenii obisnuiti tind sa devina blocati in planul initial al spatiilor pe care le amenajeaza, sau sa se limiteze la  putinele modele pe care le-au vazut pana la momentul actual. (Daca pana acum cineva a vazut doar apartamente de blocuri comuniste, o sa gandessca folosind aceleasi sabloane.) Un arhitect, pe de alta parte, are o experienta mai mare si, ca parte a educatiei sale, si-a insusit mai multe modele si solutii functionale decat orice alta persoana obisnuita. Astfel, dintr-un apartament de 2 camere cu multe spatii pierdute, holuri mari si impartiri defectuoase se poate obtine destul de usor un apartament cu 3 camere, cu bucatarie inchisa sau deschisa si spatii folosite mult mai eficient. La fel si invers, dintr-un apartament comunist, inghesuit, de 2 sau 3 camere se poate obtine un spatiu placut continuu pastrand in acelasi timp functiunile necesare beneficiarilor.

Un alt argument in favoarea arhitectilor este acela ca un proiectant bun isi poate asuma si poate respecta toate criteriile beneficiarilor (sau macar a majoritatii acestora), creand in acelasi timp un spatiu placut si functional si respectand toate normele de confort si pe cele legislative.

Un proiectant profesionist va crea un sistem eficient de depozitare, utilizare si luminare a spatiului. In timp ce un om obisnuit va vedea un colt, un stalp sau o grinda inestetica, un arhitect va vedea un pretext pentru un dulap inalt sau suspendat sau o pornire pentru o scafa de lumina. In locul unui perete simplu si drept ce desparte doua camere, un profesionist va vedea o oportunitate de a incastra alternativ cate un dulap in fiecare camera. In final, in locul unei bai simple, modulare, de bloc, poate fi proiectata in aceleasi conditii o baie ce pare mai spatioasa prin simpla repozitionare a obiectelor sanitare si prin inlocuirea  cazii cu un dus ce poate avea (eventual) cuva adanca si paravan.

Ca ultim argument, un arhitect va va impiedica sa faceti o greseala amestecand stiluri diferite in aceeasi camera, va va sfatui cu privire la materiale de constructii eficiente si calitative, la accesoriile si sitemele de depozitare de mobilier, sau la compatibilitatea diverselor elemente de décor sau functionale.    

 

Arh. Andrei Samoil

De ce ne place barul in amenajarile noastre de interior?

Monday, January 4th, 2010

Acum ceva timp, pe fondul aparitiei miscarilor feministe, a fost inventat conceptul de “bucatarie americana”, sau “bucatarie deschisa”. Ideea la baza acestui concept este ca, inainte, doamna casei, gazda, era condamnata la a pierde cel putin jumatate din petrecere si din discutiile invitatiilor pentru ca statea la bucatarie ca sa pregateasca mancarea in timp ce invitatii stateau in camera de zi. In plus, in timpul zilei (in viata de zi cu zi a familiei) toti cei din casa isi petreceau majoritatea timpului in bucataria mica si inghesuita in timp ce camera de zi era folosita destul de putin. Odata cu aparitia conceptului de bucatarie deschisa, camera de zi se mareste si capata o anexa utila separata doar de un bar. Acum, spatiul camerei de zi se extinde ingloband bucataria si toata familia poate sa se bucure in acelasi timp de functionalitatea acesteia si de atmosfera placuta a livingului. In plus, in momentele in care vin musafirii, doamna casei poate sa participe la discutiile invitatiilor achitandu-se in acelasi timp de adusul si preparatul mancarii. Acest concept a oferit oportunitatea dezvoltarii unui nou element in programul rezidential si anume barul. Dezvoltat pentru a separa virtual bucataria de living, barul a devenit un element util functional si polarizator al atentiei. In foarte multe ocazii, este foarte utila si placuta o conversatie in picioare in fata unui pahar asezat la nivelul potrivit (1.10m) fata de eternul scaun la masa. Totodata, in timpul petrecerilor, statistica arata ca majoritatea oamenilor se strang in jurul barului, astfel, in acest punct, creandu-se un adevarat pol al petrecerii. Aici stau paharele cu bautura, aici se fumeaza, aici se discuta in lumina focalizata a surselor de deasupra barului.

Un alt avantaj al barului este posibilitatea de a elimina micul loc de luat masa din bucatarie existand acum optiunea pentru toata familia de a manca la bar sau direct in locul de luat masa din camera de zi..

Din punct de vedere estetic, barul a devenit un element definitoriu al casei, avand o pondere la fel de importanta ca semineul, tersa sau dressingul.

 

Arh. Andrei Samoil

A fi sau a nu fi… cu model 3D

Sunday, January 3rd, 2010

Un subiect foarte controversat in mediile arhitectilor, modelul 3D poate fi o sursa de probleme dar si o unealta foarte utila in proiectarea de arhitectura si design interior.

Este destul de greu de realizat si genereaza costuri foarte mari sub forma licentelor pentru programele specifice in plus fata de plata  tehnicienilor. Cu toate acestea, modelul 3D poate fi foarte util intrucat ofera atat clientilor cat si arhitectilor o simulare realista a cladirii in care pot fi evidentiate o serie de probleme care altfel nu ar aparea decat in executie, pe santier.

De fapt, modelul 3D presupune crearea pe calculator a volumetriei cladirii sau a spatiului interior. In faza de inceput, cladirea este creata doar volumetric, fara a avea culori si texturi. Ulterior, introducem in modelul 3D lumini si texturi cat mai realiste si randam cateva imagini pe care le aratam apoi clientilor. La final, noi prezentam o serie de simulari ale cladirilor sau spatiilor proiectate, ajungand pana acolo incat beneficiarii pot sa opteze exact pentru culoarea dorita (reala) de parchet, nuanta mobilierului, culoarea gresiei si a faiantei, culoarea si textura zugravelii. In plus, clientii isi pot vedea constructia finalizata la doar cateva saptamani de la inceperea proiectarii, putand percepe exact atmosfera cladirii sau a amenajarii de interior. Mai mult, in aceasta faza putem modifica destul de usor imaginile in functie de dorintele clientilor, acestia putand sa aiba o implicare decizionala mai mica in restul proiectului, putand sa se orienteze mai usor dupa imagini si evitand modificarile ad hoc, pe santier. Chiar si noua ne este mai usor atunci cand avem la dispozitie un model 3D pentru ca putem sa vedem exact spatiile rezultate si putem sa explicam mai usor dorintele si ideile noastre executantilor.

Cel mai mare succes la public il au prezentarile create pentru dezvoltatorii imobiliari. Aici folosim texturi si lumini cu un grad foarte ridicat de realism, randam imagini, animatii, imagini 3D in 360º, putem insera simularile cladirilor in imagini reale, sau realiza filme de prezentare mai complexe ce includ animatii de localizare, animatii interioare si exterioare, muzica si diverse efecte. Aceste prezentari sunt cele mai spectaculoase si sunt folosite cel mai des de dezvoltatorii imobiliari pentru a-si mari portofoliul de clienti.

Revenind la aplicatia modelului 3D in arhitectura, de multe ori, pentru a reduce costul de proiectare, clientii renunta la modelul 3D. Noi oferim aceasta optiune considerand modelul 3D ca 10% – 15% din valoarea intregului proioect, considerand ca munca (mai multa decat 15% din valoarea proiectului) necesara realizarii modelului 3D se compenseaza cu faptul ca, la randul nostru, ne folosim de aceasta unealta destul de mult in implementarea ulterioara a conceptului.

 

Arh. Andrei Samoil