Archive for July, 2010

Cum este sa iti proiectezi propriul apartament? (Despre amenajarea apartamentului lui Andrei)

Wednesday, July 28th, 2010

Greu.

Mie mi-a fost foarte greu. Gandul ca am de ales intre atat de multe solutii si va trebui sa traiesc urmatorii ani cu avantajele si mai ales dezavantajele alegerii facute mi-a indus initial un blocaj. M-au ajutat foarte mult ceilalti colegi din firma. Ei vedeau acest proiect ca pe oricare altul, erau detasati si relaxati si au putut gandi mai limpede decat mine (la acel moment). M-am bazat destul de mult pe sfaturile si parerile lor. Am invatat de aici cat de dezorientat poate fi acest moment pentru un client orecare, si cat de usor este sa iei hotarari gresite.

Am inteles ca singurul mod in care pot depasi blocajul este sa ma pun partial in locul clientului. Asa ca am inceput sa ma uit pe reviste, mi-am ales cateva imagini si elemente care mi-au placut si am inceput sa desenez. (Exact cum am proceda noi cu un client nou.) Din acest punct, incet, ascultand sfatul celor din jur si facand o lista clara de criterii functionale ce trebuiau satisfacute, lucrurile au inceput sa mearga.

Restul a fost relativ usor. Cizmarul umbla deseori descult, dar cand, in sfarsit, isi face o pereche de incaltari, o face repede si bine. Cam la fel a fost si cu apartamentul: la executie am stiut ce sa cer, cum sa rezolv diversele probleme aparute si m-am implicat cat am putut de mult in executia fizica zugravind, vopsind, montand mobila si mai ales avand mare grija la micile detalii.

Un alt element care a contribuit foarte mult la reusita acestui proiect a fost rabdarea si lipsa grabei. Din fericire nu m-a grabit nimeni sa ma mut asa ca am avut tot timpul necesar ca sa termin executia amenajarii din toate punctele de vedere.

Acum, dupa ce am avut eu insumi aceasta experienta a unui proiect personal (a treia oara), pot face urmatoarele recomandari clientilor:

  1. Gasiti cateva elemente dominante pe care doriti sa le regasiti in compozitie si incepeti de acolo,
  2. Aveti grija sa fiti consecventi in alegeri,
  3. Nu va grabiti ! Ascultati argumentele celor avizati si luati o decizie cu calm, intelegand toate implicatiile
  4. Implicati-va cat mai mult (voi stiti cel mai bine ce va place si cum vreti sa fie realizate lucrurile care va inconjoara)
  5. Incercati sa rezolvati toate problemele inainte sa va mutati. Statistic vorbind, daca incepeti sa traiti intr-o stare de provizorat, aceasta se va perpetua la nesfarsit
  6. Aveti rabdare si nu va bazati pe estimarile muncitorilor.
  7. Gasiti pe cineva de incredere si neimplicat, care sa va ajute si sa va sprijine in luarea deciziilor. De multe ori ne entuziasmam vizualizand o solutie, dar o a doua sau a treia pereche de ochi vede mult mai clar o problema care ar face-o imposibil de aplicat.
  8. Bucurati-va de experienta. Este o senzatie unica sa stai si sa te patruzi de atmosfera spatiului tau, creat pentru tine, (de catre tine), care ti se potriveste ca o manusa. In plus, destinatia este importanta, dar este bine sa ne bucuram si de drum.

 Gasiti poze aici:  http://www.arhitecton.ro/?p=3&proiect=86

 

Arh. Andrei Samoil