A fi sau a nu fi… cu model 3D

Un subiect foarte controversat in mediile arhitectilor, modelul 3D poate fi o sursa de probleme dar si o unealta foarte utila in proiectarea de arhitectura si design interior.

Este destul de greu de realizat si genereaza costuri foarte mari sub forma licentelor pentru programele specifice in plus fata de plata  tehnicienilor. Cu toate acestea, modelul 3D poate fi foarte util intrucat ofera atat clientilor cat si arhitectilor o simulare realista a cladirii in care pot fi evidentiate o serie de probleme care altfel nu ar aparea decat in executie, pe santier.

De fapt, modelul 3D presupune crearea pe calculator a volumetriei cladirii sau a spatiului interior. In faza de inceput, cladirea este creata doar volumetric, fara a avea culori si texturi. Ulterior, introducem in modelul 3D lumini si texturi cat mai realiste si randam cateva imagini pe care le aratam apoi clientilor. La final, noi prezentam o serie de simulari ale cladirilor sau spatiilor proiectate, ajungand pana acolo incat beneficiarii pot sa opteze exact pentru culoarea dorita (reala) de parchet, nuanta mobilierului, culoarea gresiei si a faiantei, culoarea si textura zugravelii. In plus, clientii isi pot vedea constructia finalizata la doar cateva saptamani de la inceperea proiectarii, putand percepe exact atmosfera cladirii sau a amenajarii de interior. Mai mult, in aceasta faza putem modifica destul de usor imaginile in functie de dorintele clientilor, acestia putand sa aiba o implicare decizionala mai mica in restul proiectului, putand sa se orienteze mai usor dupa imagini si evitand modificarile ad hoc, pe santier. Chiar si noua ne este mai usor atunci cand avem la dispozitie un model 3D pentru ca putem sa vedem exact spatiile rezultate si putem sa explicam mai usor dorintele si ideile noastre executantilor.

Cel mai mare succes la public il au prezentarile create pentru dezvoltatorii imobiliari. Aici folosim texturi si lumini cu un grad foarte ridicat de realism, randam imagini, animatii, imagini 3D in 360º, putem insera simularile cladirilor in imagini reale, sau realiza filme de prezentare mai complexe ce includ animatii de localizare, animatii interioare si exterioare, muzica si diverse efecte. Aceste prezentari sunt cele mai spectaculoase si sunt folosite cel mai des de dezvoltatorii imobiliari pentru a-si mari portofoliul de clienti.

Revenind la aplicatia modelului 3D in arhitectura, de multe ori, pentru a reduce costul de proiectare, clientii renunta la modelul 3D. Noi oferim aceasta optiune considerand modelul 3D ca 10% – 15% din valoarea intregului proioect, considerand ca munca (mai multa decat 15% din valoarea proiectului) necesara realizarii modelului 3D se compenseaza cu faptul ca, la randul nostru, ne folosim de aceasta unealta destul de mult in implementarea ulterioara a conceptului.

 

Arh. Andrei Samoil

Comments are closed.