Arhitectul si decoratorul de interior – doar un moft sau o idee buna?

Cei mai multi considera serviciile unor arhitecti sau decoratori pentru reamenajarea unor apartamente sau spatii interioare ca fiind rezervate celor cu bugete exorbitant de mari, sau pur si simplu o fita de sezon.

In incercarea de a combate aceste pararei cat si pe ale celor care cred ca incercam doar sa ne facem reclama si sa ne vindem marfa, o sa aduc doar argumente obiective, care pot fi verificate, lasand deoparte subiectivismul din motivul alegerii unui arhitect sau designer.

Un prim avantaj al unui proiect de interior facut de un arhitect este optimizarea spatiilor. Oamenii obisnuiti tind sa devina blocati in planul initial al spatiilor pe care le amenajeaza, sau sa se limiteze la  putinele modele pe care le-au vazut pana la momentul actual. (Daca pana acum cineva a vazut doar apartamente de blocuri comuniste, o sa gandessca folosind aceleasi sabloane.) Un arhitect, pe de alta parte, are o experienta mai mare si, ca parte a educatiei sale, si-a insusit mai multe modele si solutii functionale decat orice alta persoana obisnuita. Astfel, dintr-un apartament de 2 camere cu multe spatii pierdute, holuri mari si impartiri defectuoase se poate obtine destul de usor un apartament cu 3 camere, cu bucatarie inchisa sau deschisa si spatii folosite mult mai eficient. La fel si invers, dintr-un apartament comunist, inghesuit, de 2 sau 3 camere se poate obtine un spatiu placut continuu pastrand in acelasi timp functiunile necesare beneficiarilor.

Un alt argument in favoarea arhitectilor este acela ca un proiectant bun isi poate asuma si poate respecta toate criteriile beneficiarilor (sau macar a majoritatii acestora), creand in acelasi timp un spatiu placut si functional si respectand toate normele de confort si pe cele legislative.

Un proiectant profesionist va crea un sistem eficient de depozitare, utilizare si luminare a spatiului. In timp ce un om obisnuit va vedea un colt, un stalp sau o grinda inestetica, un arhitect va vedea un pretext pentru un dulap inalt sau suspendat sau o pornire pentru o scafa de lumina. In locul unui perete simplu si drept ce desparte doua camere, un profesionist va vedea o oportunitate de a incastra alternativ cate un dulap in fiecare camera. In final, in locul unei bai simple, modulare, de bloc, poate fi proiectata in aceleasi conditii o baie ce pare mai spatioasa prin simpla repozitionare a obiectelor sanitare si prin inlocuirea  cazii cu un dus ce poate avea (eventual) cuva adanca si paravan.

Ca ultim argument, un arhitect va va impiedica sa faceti o greseala amestecand stiluri diferite in aceeasi camera, va va sfatui cu privire la materiale de constructii eficiente si calitative, la accesoriile si sitemele de depozitare de mobilier, sau la compatibilitatea diverselor elemente de décor sau functionale.    

 

Arh. Andrei Samoil

Tags: , , ,

Comments are closed.