[ română ] | english | deutsch
 
 
Arhitectura Modelare 3D Amenajari Interioare Consultanta Despre noi Contact Blog
 
  Consultanta  
 
Data: 2011-02-07 Christina ne intreaba:
Buna Andrei,
Am citit articolele tale si mi se par foarte interesante. Imi plac si amenajarile de interior, in mod deosebit apartamentul din Matei Basarab care am inteles ca este locuinta ta.
Si eu sunt in curs de amenajare a unui apartament, din pacate nu imi permit un arhitect, doar fur idei de pe siteuri insa as aprecia cateva sfaturi.
- am facut modificari in apartament astfel incat bucataria este acum deschisa. Nu pot delimita spatiul cu un bar, nu este suficient loc si as vrea sa stiu cum pot face trecerea de la parchet la gresie intr-un mod elegant. Cum imi sugerezi sa aleg culori apropiate sau sa caut un contrast?
- Am deschis balconul si acum ramane o diferenta de nivel intre living si balcon si un prag. As vrea sa estompez pragul sau sa il imbrac in parchet.
- In dormitor as vrea un perete colorat (am vazut in una din amenajarile tale unul rosu). Crezi ca e ok si pt o camera mica de 12 mp sau inchide prea mult.
Multumesc anticipat pentru raspuns si felicitari pentru proiectele realizate.
Christina

Raspuns:


Buna ziua

Imi bare bine ca v-au placut articolele si proiectele noastre. Sper sa ne urmarit in continuare.

Pentru a raspunde la intrebarile formulate:
- Trecerea de la parchet la gresie se poate face cu un prag metalic sau din PVC de la magazinele de profil. In cazul in care linia de demarcatie dintre cele doua materiale nu este dreapta ci curba in planul podelei, se poate folosi un profil termoformabil ce va prelua exact forma curbei dorite. Un astfel de profil am folosit la acest proiect: http://www.arhitecton.ro/?p=3&proiect=36   si poate fi achizitionat de la Natural Wood Floors (si nu doar de la ei), intrucat este mai rar. (Eu am fost multumit de ei la ultima lucrare.)

- Este recomandabil sa aveti un contrast intre gresie si parchet, dar nu este obligatoriu (asa cum puteti vedea si in proiectul recomandat mai sus). Este periculos sa alaturati doua suprafete de culori apropiate si texturi diferite, intrucat pot fi percepute ca o greseala, o scapare, ceva ce ar fi trebuit sa fie altfel dar “nu a iesit”. Alaturarea a doua finisaje de texturi diferite si culori asemanatoare este foarte grea si trebuie sa luati in calcul toate culorile din camera astfel incat sa contribuie si sa sustina combinatia dintre cele doua materiale.

- Intr-adevar, cea mai buna solutie este sa mascati pragul balconului, imbracandu-l in parchet. Pentru colturile interioare si exterioare rezultate puteti folosi profile metalice de colt (de la magazinele de materiale de constructii) pe care va recomand sa nu le eliminati. Cea mai buna solutie ar fi sa ridicati nivelul podelei balconului pana la nivelul pragului folosind polistiren si o sapa slab armata de minim 5cm grosime. Astfel, pragul nu va mai fi atat de pregnant ci va deveni o parte din podeaua inaltata a balconului. Podeaua balconului ar trebui finisata cu acelasi material folosit si in restul camerei.

- Peretele rosu pe care l-ati vazut este dintr-un dormitor la fel de mic, de aproximativ 10mp – dintr-un apartament de bloc. Un perete rosu (in contrast cu ALBUL peretilor adiacenti) va da camerei un aer interesant, vesel, tineresc, indraznet si (de ce nu) sexy. Daca peretele rosu va fi singurul din camera si va contrasta cu peretii albi (sau de o alta culoare foarte deschisa si neutra cum ar fi un gri sau un bej foarte pal), nu aveti de ce sa va faceti griji, iar perceptia asupra camerei nu se va modifica fata de situatia in care ati vopsi toti peretii in aceeasi culoare. Aveti mare grija la alegerea nuantei de rosu. Nu alegeti o nuanta prea tare cum ar fi RAL 3000 sau RAL 3020 (rosu semafor, sau culoarea masinilor de pompieri) ci mai bine un RAL 3003 sau RAL 3011 (un visiniu mai tern si mai stins). Culorile vopselelor lavabile nu urmaresc codul RAL, dar acest cod universal era singura metoda prin care va puteam sugera o culoare. Cereti un paletar RAL si comparati culorile cu paletarul producatorului.


Arh. Andrei Samoil


Data: 2009-09-28 Daniel Vascu ne intreaba:

Buna ziua

Si totusi cum ar trebui sa-mi pun parchetul? Nu stiam ca este vreo regula. Daca il pun invers se umfla sau cum?

Raspuns:

Buna ziua domnule Vascu

Cel mai probabil ca intrebarea dumneavoastra se refera la parchetul lamelar in placi mari. Presupun asta intrucat este cel mai raspandit parchet de pe piata. Parchetul masiv are uneori alte reguli de montare, in functie de modelul sau si de modul de asezare.

Umflarea parchetului nu este o consecinta directa a directiei sale de montare fata de geam. Producatorul va recomanda (in prospectul inclus in pachetul de parchet) o distanta maxima de montare a parchetului fara rost.  Daca veti respecta aceste dimensiuni si daca veti lasa suficient rost la marginile camerei pentru dilatatie, ar trebui sa nu aveti probleme cu parchetul umflat, in conditii normale de umiditate.

Nu exista o regula universal valabila recomandata de producator pentru montarea in raport cu geamul, ci doar consecinte mai mult sau mai putin deranjante. In general, parchetul se monteaza cu latura lunga perpendiculara pe  planul geamului sau pe planul celei mai puternice si mai mari surse de lumina. Motivul este ca prin aceasta orientare, rosturile vor fi luminate in lungul lor, nu vor lasa umbre si imperfectiunile de montare vor fi mai putin vizibile. Daca veti monta parchetul invers, rosturile lungi vor fi luminate dintr-o directie perpendiculara pe ele, vor lasa umbre mai mari, iar imperfectiunile de montare sau diversele lufturi aparute in timp vor fi mult mai vizibile si mai pregnante. In plus, perceptia asupra camerei se va modifica, aparand o senzatie de micsorare datorita numeroaselor linii paralele cu planul geamului. Aceasta este doar o modificare de perceptie care poate sa apara doar in anumite cazuri.

Arh Andrei Samoil


Data: 2009-08-19 ARHITECTON ne intreaba:
 

Ce e asta si de ce e aici?

What is this and why is it here?

 

Raspuns:

 

Pagina de consultanta va este dedicata dumneavoastra, vizitatorilor nostri, si in special celor interesati sa afle orice raspunsuri la intrebari din domeniile de care ne ocupam.

Aici puteti sa ne adresati orice intrebare din domeniu si promitem ca va vom raspunde cat mai repede, postand atat intrebarea cat si raspunsul. In plus, la noi serviciul de consultanta online este gratuit !

Puteti sa ne intrebati orice, de la “Este mai bine sa pun parchetul cu latura lunga sau cu latura scurta perpendiculara pe geam?”, sau “Este mai bina sa fac o casa de vacanta din beton sau din lemn?”, pana la “Cum sa transform o constructie 3d din high-poly in low-poly?”.

Puteti avea incredere sa ne lasati sa va sfatuim folosind butonul “Cerere de consultanta” de mai sus.


This section of our site is dedicated to you, our visitors, and in particular to everyone wishing to learn the answers for any questions regarding our area of expertise.

Here you can ask us any question and we promise to reply as soon as possible, posting both the question and the answer. We offer you this service free of any charge.

You can ask us any question, from “Which is better: to lay the wooden floorboards perpendicular to the window by their long side or by their short side?”, or “Should I build my villa from concrete or wood? ”, all the way to “How can I transform a 3d model from high-poly to low-poly?”.

You can trust us to give you the best advice using the “Cerere de consultanta” button on the upper part of this page.